Pašvaldība Vide

Jūrmalas pilsētas pašvaldība turpina iesākto darbu projektu īstenošanai Ķemeru apkaimes attīstībai.

Jūrmalas pilsētas domes Attīstības pārvaldes vadītāja Gundega Ose, Projektu ieviešanas nodaļas vadītāja Baiba Birzniece un Uzņēmējdarbības attīstības nodaļas vadītāja Lelde Stāmere 27. martā devās pieredzes apmaiņas vizītē pie kolēģiem Daugavpils pašvaldībā. Gan Jūrmalas, gan Daugavpils pašvaldība ir ieinteresētas tūrisma attīstības projektu īstenošanā, lai piesaistītu gan vietējos, gan ārvalstu tūristus. Jūrmala plāno dabas tūrisma centra izveidi Ķemeros, un Daugavpilī ir izveidots zinātkāres centrs “Zinoo Daugavpils”, viens no vizītes mērķiem bija apgūt Daugavpils pašvaldības pieredzi tā izveidē, pārrunāt potenciālās sadarbības iespējas nākotnē, domājot par kompleksu dabas un izklaides tūrisma pakalpojumu piedāvājumu, kā arī dalīties pieredzē par Eiropas Savienības fondu līdzfinansēto projektu īstenošanu, tostarp ārējo finanšu resursu piesaistē degradēto teritoriju sakārtošanai.

Jūrmalas pašvaldības pārstāvji apmeklēja zinātkāres centru “Zinoo Daugavpils”, kas veidots ar mērķi interaktīvā veidā rosināt cilvēka dabisko zinātkāri par apkārtējo pasauli un tehnoloģijām. Šī centra koncepcija daļēji līdzinās Jūrmalas pašvaldības uzsāktajam projektam dabas tūrisma centra izveidei Ķemeros, kas tiek veidots ar mērķi rosināt zinātkāri par dabu un izprast dabas procesu ietekmi uz cilvēku un cilvēka ietekmi uz dabas procesiem.

Vizītes laikā norisinājās interesanta un aktīva diskusija ar Daugavpils zinātkāres centra vadītāju un speciālistiem par centra izveidi un sadarbību ar Daugavpils pašvaldību pastāvīgās ekspozīcijas un centra pakalpojumu izstrādē un ieviešanā. Tāpat gan Daugavpils zinātkāres centrā, gan iecerētajā dabas tūrisma centrā Ķemeros plānots veidot mainīgās ekspozīcijas, lai dažādotu abu tūrisma objektu piedāvājumu, paredzot iespēju izveidotās ekspozīcijas izstādīt arī citos līdzīga tipa Latvijas un ārvalstu centros. Ar Daugavpils pašvaldības kolēģiem tika pārrunāta iespēja sadarboties ne tikai abu centru mainīgās ekspozīcijas ideju izstrādē un ekspozīciju izveidē, bet arīdzan citu kopīgu projektu īstenošanā, piesaistot Eiropas Savienības fondu līdzekļus, piemēram, organizējot kopīgus pasākumus saistībā ar tehnoloģijām, dabu un zinātni, kam būtu ne vien izglītojoša un informatīva, bet arī izklaides funkcija.

Tāpat Daugavpils pašvaldības pārstāvjus interesēja Jūrmalas pieredze uzņēmējdarbības attīstības sekmēšanā, un tikšanās laikā tika secināts, ka abas pašvaldības aktīvi īsteno pasākumus uzņēmējdarbības veicināšanai, piemēram, ieviešot finansējuma mērķprogrammu jaunajiem uzņēmējiem, stiprinot pašvaldības sadarbību ar biznesa inkubatoru un vietējiem uzņēmējiem.