Sabiedrība Būvdarbi
Var pieteikties līdzfinansējumam ēku siltināšanai

Stājušies spēkā Jūrmalas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr. 29 “Par līdzfinansējuma piešķiršanas kārtību energoefektivitātes pasākumu veikšanai daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās Jūrmalas pilsētā”.

Atbilstīgi šiem noteikumiem pašvaldība piešķir līdzfinansējumu ēku energoefektivitātes pasākumu veikšanai, lai daudzdzīvokļu dzīvojamo māju iedzīvotājiem kompensētu izdevumus par projekta dokumentācijas izstrādi energoefektivitātes pasākumu veikšanai.

Pašvaldības atbalsts

Jūrmalas pilsētas pašvaldība atbalsta energoefektivitātes pasākumus, lai dzīvokļu īpašniekiem būtu iespēja aktīvāk atjaunot ēkas un tādējādi veicinātu energoresursu ekonomisku izmantošanu.

Pašvaldības atbalsts tiek piešķirts šādām aktivitātēm:

energoauditam un/vai tehniskās apsekošanas atzinuma sagatavošanai – ne vairāk kā 1000 eiro abiem pasākumiem;būvprojekta izstrādei – 5000 vai 10 000 eiro; 10 000 eiro piešķir, ja tiek izmantots energoefektivitātes pakalpojuma līgums.

Citi atbalsta veidi

AS “Attīstības finanšu institūcija Altum” programmā iedzīvotāji var pretendēt uz valsts atbalsta finansējumu māju siltināšanai. Latvijas iedzīvotājiem energoefektivitātes programmā līdz 2020. gadam kopumā pieejams Eiropas Savienības atbalsts 156 miljonu eiro apmērā, lai atjaunotu savus mājokļus un, paaugstinot to energoefektivitāti, samazinātu energoresursu patēriņu. Energoefektivitātes programmas ietvaros iedzīvotāji var saņemt grantu jeb mērķfinansējumu līdz 50 % apjomā no daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas atjaunošanas izmaksām.

Jūrmalas pilsētas pašvaldības atbalsts ir paredzēts kā priekšfinansējums mājai, gatavojoties “Altum” atbalsta saņemšanai. Pašvaldības atbalsts iedzīvotājiem tiek sniegts tehniskās dokumentācijas sagatavošanai, atbalstot iedzīvotājus mājas atjaunošanas procesa sākumposmā. Mājas iedzīvotājiem ir jāapvienojas, kopsapulcē jāpieņem lēmums par mājas atjaunošanu, jāapzina pirmās izmaksas un jāsniedz atbalsta pieteikums pašvaldībai.

Kādām ēkām tiek piešķirts pašvaldības atbalsts?

Pašvaldība nodrošina atbalstu Jūrmalas daudzdzīvokļu dzīvojamo māju atjaunošanai, lai paaugstinātu to energoefektivitāti. Pašvaldības atbalsts ēku atjaunošanai tiek piešķirts ar šādiem nosacījumiem:

ēka ir nodota ekspluatācijā līdz 1993. gadam;ēkā ir ne mazāk kā pieci dzīvokļi;ēkas platība ir lielāka par 300 m2, un tajā esošo nedzīvojamo telpu platība nepārsniedz 25 % no kopējās platības;vienam īpašniekam pieder ne vairāk kā 20 % no kopējā dzīvokļu īpašumu skaita;ēka pēc atjaunošanas netiks atslēgta no centralizētās siltumapgādes tīkla;ēkā pēc plānoto energoefektivitātes pasākumu realizācijas siltumenerģijas patēriņš apkurei nebūs lielāks par 83 kWh/m2/gadā.

Kas jādara iedzīvotājiem, lai pieteiktos pašvaldības atbalstam?

Dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašniekiem ir jāpieņem un atbilstoši jādokumentē lēmums par dzīvojamās mājas energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu īstenošanu.Dzīvokļu īpašniekiem jāpilnvaro persona, kura būs atbildīga par energoefektivitātes pasākumu īstenošanu.Jāsagatavo un jāiesniedz Jūrmalas pilsētas domē iesniegums. Iesnieguma veidlapa – Jūrmalas pilsētas domes saistošo noteikumu Nr. 29 “Par līdzfinansējuma piešķiršanas kārtību energoefektivitātes pasākumu veikšanai daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās Jūrmalas pilsētā” 1. pielikums.

Kas var iesniegt iesniegumu līdzfinansējuma piešķiršanai?

Iesniegumu domei gatavo un iesniedz dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku ievēlētā pilnvarotā persona. Pēc iesnieguma izskatīšanas ar pilnvaroto personu tiek slēgts līgums starp domi un pilnvaroto personu par līdzfinansējuma piešķiršanu.

Cik ilgā laikā dome izskata iesniegumu un pieņem lēmumu par līdzfinansējumu?

Lēmumu par līdzfinansējuma piešķiršanu vai atteikumu piešķirt līdzfinansējumu pieņem 30 dienu laikā no iesnieguma reģistrēšanas dienas.

 

Ievērojiet! Uz līdzfinansējumu nevar pretendēt šādos gadījumos:

iedzīvotāju pilnvarotajai personai nodokļu parāda summa pārsniedz 150 eiro;iedzīvotāju pilnvarotā persona ar tiesas nolēmumu ir atzīta par maksātnespējīgu vai atrodas sanācijas vai tiesiskās aizsardzības procesā, vai tās saimnieciskā darbība ir apturēta vai izbeigta, vai saskaņā ar komercreģistrā pieejamo informāciju tā atrodas likvidācijas procesā;nekustamā īpašuma nodokļa parāds dzīvojamajai mājai pārsniedz 10 % no taksācijas gadā aprēķinātās summas;pēdējos 12 mēnešos mājas komunālie maksājumi un apsaimniekošanas maksa nav samaksāti pilnā apmērā. Parāda summa nedrīkst pārsniegt 10% no visu rēķinu kopsummas.

 

Kur var saņemt papildu informāciju?

Konsultāciju var saņemt, piezvanot Jūrmalas pilsētas domes ekspertam energoefektivitātes jautājumos Attīstības pārvaldes Stratēģiskās plānošanas nodaļā Valdim Ratnikam uz tālruņa numuru 67511489; darba laiks no plkst. 8.30 līdz 17.00, piektdienās – no plkst. 8.30 līdz 16.00.

 

Jūrmalas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr. 29 “Par līdzfinansējuma piešķiršanas kārtību energoefektivitātes pasākumu veikšanai daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās Jūrmalas pilsētā”.