Vide

Jūrmalas lepnums ir bagātīga ziedu rota – ik gadu Jūrmalas pilsētvidē, īpaši vasaras sezonā, uzzied bagātīgas puķu kompozīcijas, kas priecē ne vien jūrmalniekus, bet arī pilsētas viesus. Pavasara un vasaras sezonā Jūrmalas pilsētvidē uzziedēs gandrīz 85 tūkstoši puķu stādu – vairāk nekā 41 tūkstotis viengadīgo puķu un 42 tūkstoši sīpolpuķu.

“Arī šogad esam parūpējušies, lai Jūrmala kļūtu krāsaināka un skaistāka. Pilsētas apstādījumos, sākot no Priedaines līdz pat Ķemeriem – gan dobēs, gan pie laternu stabiem, gan uz tiltu margām podos –, būs bagātīgi ziedošas, rūpīgi koptas puķes. Pilsētas viesi un jūrmalnieki apbrīno skaistos stādījumus un arī smeļas idejas savām puķudobēm,” saka Ingrīda Griķe, Jūrmalas pilsētas galvenā dārzniece.

Kamēr ārā viss vēl tikai sāk pamazām plaukt, kokaudzētavas “Bulduri” siltumnīcās jau tiek aprūpēti tūkstošiem visdažādāko stādu, kas no pavasara līdz pat rudenim rotās Jūrmalas pilsētas apstādījumus. Pirmie 16 000 pavasara atraitnīšu stādu jau priecē ar košajām krāsām skvērā pie Dzintaru koncertzāles, Horna dārzā, skvērā Majoros, Rīgas ielas apstādījumos, Jaundubultu parkā un Talsu šosejas rotācijas apļos.

Šobrīd siltumnīcās tiek audzētas pelargonijas, balzamīnes, begonijas, ipomejas, kalibrahojas, gauras un citas krāšņas puķes. Daļa jau sastādītas pie stabiem izvietojamos puķu traukos, balkona kastēs un piramīdās, pārējie stādiņi tiek rūpīgi kopti līdz stādīšanai puķudobēs. Kopumā pilsētu vasarā izdaiļos gandrīz 9000 dažādu krāsu pelargoniju, vairāk nekā 3000 balzamīņu, pa 2000 salviju un verbenu, 1500 skaistnātrīšu, 1300 samteņu un daudz citu krāšņi ziedošu puķu.

Košākās un lielākās puķudobes būs Horna dārzā pie Jūrmalas Kultūras centra Majoros un skvērā pie Majoru stacijas – drīz tajās uzziedēs tulpes, narcises un dekoratīvie sīpoli, sīpolpuķēm fonu veidos dažādu krāsu atraitnītes. Savukārt vasarā tās nomainīs daudzveidīgas krāšņi ziedošas vasaras puķes – rudbekijas, samtenes, salvijas, verbenas, balzamīnes, begonijas, cinnijas un citas. Skaistas dobes būs arī Rīgas ielas un Pērkona ielas krustojumā, skvērā pie Dzintaru koncertzāles un Kauguros, Talsu šosejas rotācijas apļos.

Šogad izmaiņas piedzīvos rožu stādījumi uz Dzintaru viadukta, kur tiks veidoti kombinētie stādījumi – rozes, daudzgadīgie stādījumi un krāšņās puķes. Tāpat pilsētā – Ķemeros, Slokā, Dubultos un Majoros – tiks izvietotas 39 jaunas puķu vāzes pie laternu stabiem, kurās ziedēs pelargonijas dažādos sārtos toņos.

Jūrmalnieku un pilsētas viesu apbrīnu izpelnījusies puķu siena Jomas ielas sākumā Majoros, tā šogad tiks veidota no balzamīnēm sarkanā un baltā krāsā un skaistnātrītēm dzeltenos un sārtos toņos. Pilsētā tiks izvietotas arī astoņas puķu piramīdas, kas tiks veidotas no dažādu toņu balzamīnēm, ko papildinās dzeltenās un sudrabainās salmenes.

Papildus krāšņajām dobēm pilsētā tiks izvietoti vairāk nekā 400 ziedu trauku pie laternu stabiem, 300 balkona puķu kastu uz tiltu margām, ēku fasādēm un 40 daudzpakāpju puķu kastu Priedainē un Dubultos uz ielu norobežojošām barjerām. Ziedu rotājumi puķu traukos tiks izvietoti pilsētas centrālajā daļā, kā arī Ķemeros, Kauguros, Vaivaros, Dubultos, Bulduros, Dzintaros, Priedainē un Slokā.