Sabiedrība
Regulators apstiprinājis jaunu siltumenerģijas pakalpojumu tarifu

Regulators ir noteicis, ka no 2019.gada 1.februāra līdz 2021.gada 31.janvārim lietotāji par siltumu Jūrmalā maksās 60,87 EUR/MWh. 

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (Regulators) padome ir apstiprinājusi jaunus siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus.

Siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu projekts tika iesniegts apstiprināšanai Regulatoram 2017. gada oktobrī, jo SIA “Jūrmalas siltums” mainījās siltumenerģijas apgādes pakalpojumu izmaksas, kurināmā veidi un siltumenerģijas bilancē esošie rādītāji (iepirktās siltumenerģijas apjomi, nodotās siltumenerģijas apjomi u. c.).  Jāpaskaidro, ka tarifa projektā iekļauj tikai tās izmaksas, kas attiecas uz konkrētā pakalpojuma sniegšanu un ir ekonomiski pamatotas.

Augušas kurināmā cenas

Diemžēl pretēji valdības solījumiem dabasgāzes tirgus liberalizācijas (atvēršanas) rezultātā no 2017. gada aprīļa ir būtiski mainījušās centralizētās siltumapgādes kurināmā cenas: dabasgāzes izmaksas pieaugušas par 18%, bet šķeldas cena – par 40%. Šajā laikā SIA “Jūrmalas siltums” nodrošināja Jūrmalas iedzīvotājiem nemainīgu siltumenerģijas piegādes tarifu 54,14 EUR/MWh, kas gan pašam uzņēmumam radīja zaudējumus, taču lietotājiem 2017./2018. gada apkures sezonā un arī līdz šā gada 31. janvārim maksa par siltumu nepieauga.

No 1. februāra – jauns tarifs

Regulators ir noteicis, ka no 2019. gada 1. februāra līdz 2021. gada 31. janvārim lietotāji par siltumu Jūrmalā maksās 60,87 EUR/MWh. Salīdzinājumā ar patlaban spēkā esošo tarifu izmaksas par siltumu jūrmalniekiem pieaugs par aptuveni 10%, taču tas ir krietni mazāk par kurināmā cenu pieaugumu valstī. Savukārt no 2021. gada 1. februāra izmaksas samazināsies, jo Regulatora apspirinātais tarifs ir 59,64 EUR/MWh.

SIA “Jūrmalas siltums” tarifu 60,87 EUR/MWh (ar dabasgāzes akcīzes nodokļa komponenti) veido siltumenerģijas ražošanas tarifs – 43,81 EUR/MWh, siltumenerģijas pārvades un sadales tarifs – 12,84 EUR/MWh, kā arī siltumenerģijas tirdzniecības tarifs – 3,39 EUR/MWh.

Savukārt apstiprināto tarifu 59,64 EUR/MWh (ar dabasgāzes akcīzes nodokļa komponenti) veido siltumenerģijas ražošanas tarifs – 42,74 EUR/MWh, siltumenerģijas pārvades un sadales tarifs – 12,68 EUR/MWh, kā arī siltumenerģijas tirdzniecības tarifs – 3,39 EUR/MWh.

SIA “Jūrmalas siltums” Regulatoram iesniegtajā tarifu projektā daļēji tika iekļauts kurināmā izmaksu pieaugums. SIA “Jūrmalas siltums” Regulatoram iesniedza visus pamatojošos dokumentus un aprēķinus, un, tos izvērtējot, Regulators ir secinājis, ka tarifā iekļautās izmaksas ir pamatotas un atbilst metodikai. Līdz ar to Regulators ir apstiprinājis siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus, kas stāsies spēkā 2019. gada 1. februārī.

Iegulda pakalpojumu kvalitātē

SIA “Jūrmalas siltums”, attīstot uzņēmuma darbību un sniegto pakalpojumu kvalitāti, ir nomainījis novecojošās tehnoloģiskās iekārtas un sistēmas uz daudz energoefektīvākām un drošākām. Pirms dažiem gadiem ir izbūvēta jauna biomasas katlumāja Nometņu ielā, tiek atjaunotas tehnoloģiskās iekārtas. Tuvākajos gados tiks rekonstruēti novecojošās siltumapgādes sistēmas cauruļvadi, lai samazinātu siltuma zudumus sistēmā. Līdz šim paveiktie rekonstrukcijas darbi pēdējo sešu gadu laikā ir nodrošinājuši stabilu un drošu siltumapgādes pakalpojumu Jūrmalas pilsētā.

Ja SIA “Jūrmalas siltums” nebūtu veikusi Jūrmalas pilsētas centralizētās siltumapgādes sistēmas energoefektivitātes pasākumus un joprojām kā kurināmo izmantotu tikai dabasgāzi, pastāvot iepriekšējai siltumenerģijas tarifa noteikšanas metodikai (līdz 2017. gada aprīlim), tarifs Jūrmalā būtu aptuveni 63 EUR/MWh.

Siltumenerģijas tarifi Latvijā “kāpj”

Daudziem siltumapgādes uzņēmumiem Latvijā ir būtisks jautājums par obligātās iepirkuma komponentes (OIK) nākotni. Ir skaidrs, ka, izmantojot šo subsīdiju siltumenerģijai no saražotās elektroenerģijas, kas saražota koģenerācijā, daudzās pašvaldībās bija iespējams nodrošināt būtiski lētāku siltumapgādi. Taču pašlaik, kad valstī tiek noteikti strikti ierobežojumi koģenerācijas nozarei, daudzi centralizētās siltumapgādes uzņēmumi ir spiesti atteikties no koģenerācijas izmantošanas savās sistēmās, kas nenovēršami ir izraisījis krasu siltumenerģijas tarifu kāpumu. To apliecina Regulatora apstiprinātie tarifi pilsētās, kur ir beidzies OIK atbalsts siltumapgādes uzņēmumiem, piemēram, Cēsīs – 62,27 EUR/MWh, Valmierā – 62,08 EUR/MWh.

SIA “Jūrmalas siltums” nekad nav izmantojis koģenerācijas OIK subsīdiju priekšrocības, bet savu efektivitāti ir nodrošinājis, siltumenerģijas ražošanā izmantojot abus kurināmā veidus – dabasgāzi un šķeldu – un paaugstinot sistēmas energoefektivitāti un siltumenerģijas piegādes drošumu. Pateicoties SIA “Jūrmalas siltums” plānveida un ilgtermiņa efektīvai darbībai, siltumenerģijas tarifs Jūrmalas pilsētā būtiski neatšķiras no citām lielajām pilsētām un SIA “Jūrmalas siltums” piedāvātā siltumenerģijas cena ir tajā pašā cenu grupā (55–60 EUR/MWh), kurā atrodas vairums Latvijas lielo pilsētu uzņēmumi (izņemot Rīgu), kuri, starp citu, vēl turpina saņemt OIK atbalstu.

Siltumenerģiju var taupīt

Ņemot vērā siltumenerģijas cenas pieaugumu, SIA “Jūrmalas siltums” aicina patērētājus vairāk uzmanības pievērst enerģijas taupīšanai

Lai palīdzētu Jūrmalas iedzīvotājiem risināt ar energoefektivitāti saistītus jautājumus, SIA “Jūrmalas siltums” speciālisti ir gatavi sniegt konsultācijas, palīdzēt rast labāko tehnisko risinājumu konkrētam īpašumam, lai dzīvojamās mājas īpašnieki varētu pieņemt izsvērtu lēmumu par ēkas energoapgādes sistēmu tālāko attīstību. Konsultācijām var pieteikties, rakstot uz e-pasta adresi info@jurmalassiltums.lv.

Energoefektivitātes pasākumi atmaksājas

Viens no efektīvākajiem pasākumiem ēku energoefektivitātes būtiskā uzlabošanā un līdz ar to maksas par siltumenerģiju samazināšanā ir dzīvojamo ēku siltumapgādes sistēmu renovācija un siltināšana. Tikai nedaudzi dzīvojamo ēku apsaimniekotāji jau ir izmantojuši iespēju veikt ēku energoauditu, nosakot siltuma zuduma vietas un veicot atbilstošus renovācijas pasākumus. Lai uzlabotu daudzdzīvokļu māju tehnisko stāvokli un energoefektivitāti, kopš 2016. gada septembra Latvijā, arī Jūrmalā, darbojas daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes programma, kuru izstrādāja Ekonomikas ministrija un ievieš attīstības finanšu institūcija “Altum”. Programmā līdz 2022. gadam no Eiropas Reģionālās attīstības fonda būs pieejami 156 miljoni eiro. Līdz pat 50% no izmaksām, kas tiks ieguldītas māju energoefektivitātes uzlabošanā, tiks segtas no Eiropas Savienības fondu līdzekļiem. Pieredze rāda, ka pēc renovācijas ēkas energoefektivitāte uzlabojas pat par 50%.

Arī Jūrmalas pilsētas pašvaldība atbalsta energoefektivitātes pasākumus, lai dzīvokļu īpašniekiem būtu iespēja aktīvāk atjaunot ēkas un tādējādi veicinātu energoresursu ekonomisku izmantošanu. 2018. gada 26. jūlijā stājušies spēkā Jūrmalas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr. 29 “Par līdzfinansējuma piešķiršanas kārtību energoefektivitātes pasākumu veikšanai daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās Jūrmalas pilsētā”. Pašvaldība piešķir līdzfinansējumu ēku energoefektivitātes pasākumu veikšanai, lai daudzdzīvokļu dzīvojamo māju iedzīvotājiem kompensētu izdevumus par projekta dokumentācijas izstrādi energoefektivitātes pasākumu veikšanai.