Vide
Dabas liegumā “Lielupes grīvas pļavas” atjaunos ganīšanu

Jūrmalas pilsētas dome sadarbībā ar Latvijas Dabas fondu plāno šogad atjaunot ganīšanu dabas liegumā “Lielupes grīvas pļavas” Plūdu-Turaidas ielu rajonā Majoros un teritorijā pie dzelzceļa Priedainē.

Pļavu noganīšanai plānots izmantot aptuveni 30 aitas un  8–10 Konik polsky zirgus un Galloway liellopus. Lai dzīvniekus ierobežotu noteiktā pļavu zonā, tiks izvietoti nožogojumi. Ņemot vērā, ka Plūdu ielas teritorija ir iecienīta pastaigu vieta, izveidos vārtiņus, lai pa ganībām varētu pārvietoties arī gājēji.

Dabiskas pļavas ir ne tikai skaistas vietas to apmeklētājiem, bet arī dzīvotne daudzām augu un dzīvnieku sugām. Palienes pļavas ir plašas un mitras, to nopļaušana ir dārga un sarežģīta – ne visās vietās ir iespējams iebraukt ar tehniku, tāpēc noganīšana dod daudz labākus rezultātus.

Nodibinājums “Latvijas Dabas fonds” sadarbībā ar vietējiem lopkopjiem jau vairāk nekā desmit gadus apsaimnieko Lielupes palienes pļavas Jelgavas pilsētā. Lai šo darbības virzienu varētu paplašināt, 2018.gada sākumā, piesaistot Eiropas Komisijas Life programmas un Latvijas vides aizsardzības fonda finansējumu, Latvijas dabas fonds izveidoja mobilo ganāmpulku, kuru izmantot arī citu dabisko zālāju noganīšanai. Ganīšanas atjaunošanu atbalsta Dabas aizsardzības pārvaldes Pierīgas reģionālā administrācija.

Ja interesentiem radušies jautājumi, lūgums sazināties ar Latvijas Dabas fondu pa tālruni 67830999 vai Jūrmalas pilsētas domes Attīstības pārvaldes Vides nodaļu – 67511487 vai 67511486. Lūdzam interesentus izteikt viedokli par plānoto ganīšanu dabas liegumā “Lielupes grīvas pļavas”, sūtot uz e-pasta adresi: pasts@jurmala.lv līdz š.g. 20.martam.

Pielikums Dabas liegums “Lielupes grīvas pļavas” (kopā 6 teritorijas) lielupes_grivas_plavas.png