Sabiedrība
Padomi kā nosargāt savu velosipēdu

Sākoties siltākiem laika apstākļiem, arvien vairāk cilvēku kā ikdienas pārvietošanās līdzekli izvēlas velosipēdu, atbilstoši tam arvien vairāk tiek fiksēti velosipēdu zādzības gadījumi.

2018.gadā Jūrmalas pilsētā kopā tika reģistrētas 53 velosipēdu zādzības, lielākoties  pavasara un vasaras sezonā.  No šā gada sākuma, tas ir laikā, kad sezona vēl īsti nav sākusies,  Rīgas reģiona pārvaldes Jūrmalas policijas iecirknī ir reģistrētas sešas velosipēdu zādzības.

Analizējot reģistrēto informāciju, secināts, ka velosipēdi tiek nozagti gan publiskās vietās (ielas, velo novietnes pie tirdzniecības vietām u.c.), gan arī no iekštelpām (kāpņu telpas, pagrabi, u.c.).  Velosipēdu zādzības veicina ilgstoša atstāšana bez uzraudzības, saslēgšana nedrošā veidā, nekvalitatīvas slēdzenes izmantošana, velosipēda nepieslēgšana. Valsts policija atgādina: atstājot velosipēdu pieslēgtu, tā drošību veido četri būtiski elementi: droša slēdzene, velosipēda saslēgšana drošā veidā, drošas konstrukcijas velosipēdu statīvs, kā arī vietas, kur tiek novietots pieslēgtais velosipēds, drošība.

Valsts policijas redzeslokā bieži nonāk liels skaits velosipēdu, kam nav iespējams identificēt īpašniekus, jo velosipēds nav reģistrēts Ceļu satiksmes drošības direkcijas datu bāzē. Velosipēdu reģistrācija ir brīvprātīga, tā ir iespēja zādzības gadījumā nodrošināt velosipēda papildu identifikāciju. Reģistrēt velosipēdu var vienkārši: elektroniski  e-CSDD, jebkurā CSDD klientu apkalpošanas centrā (izņemot tehniskās apskates stacijas) vai izmantojot CSDD mobilo aplikāciju. Lai palielinātu velosipēdu īpašnieku aizsardzību pret velosipēdu zādzību, kā arī lai nodrošinātu reģistrēto velosipēdu papildu identifikāciju, reģistrējot velosipēdu vai arī iepriekš CSDD reģistrēta velosipēda īpašniekam ir radīta iespēja saņemt velosipēda reģistrācijas uzlīmi.

Gadījumā, kad tomēr tiek fiksēta velosipēda zādzība, ir nekavējoties jāzvana uz Valsts policijas diennakts tālruni “110”, jānosauc precīza notikuma adrese, laika posms, kurā notika zādzība, velosipēda apraksts, jānosauc savs vārds, uzvārds, telefona numurs.