Sociālais atbalsts un veselība
Dienas centrs – ja ģimenē ir bērns ar īpašām vajadzībām

Attēlā: Bērni labprāt piedalās nodarbībās labiekārtotajā Dienas aprūpes centra fizioterapijas zālē.

Jūrmalas pilsētas Labklājības pārvaldes Dienas aprūpes centrs bērniem bez maksas nodrošina atbalstu ģimenēm, kuras audzina bērnus ar funkcionēšanas traucējumiem vecumā no diviem līdz 17 gadiem.

Funkcionēšanas traucējumi ir jebkāda veida traucējumi, kas personai, arī bērnam, apgrūtina spēju rūpēties par sevi vai veikt ikdienas darbības. Piemēram, redzes vai kustību traucējumi, augšanas, uzvedības, valodas attīstības vai fiziskās un garīgās attīstības traucējumi ir dažādi funkcionālie traucējumi. Citiem vārdiem var teikt, ka funkcionālu traucējumu dēļ personai vai tās ģimenei varētu būt īpašas vajadzības vai grūtības pilnvērtīgi iekļauties sabiedrībā.

Dienas aprūpes centrs sniedz dažādu atbalstu – sākot no “atelpas brīža” pakalpojuma vecākiem līdz individuālām nodarbībām un speciālistu konsultācijām. “Atelpas brīža” pakalpojums īslaicīgi atslogo bērna ar funkcionēšanas traucējumiem ģimeni un piederīgos no aprūpes pienākumiem, dodot viņiem iespēju atpūtai un savam brīvajam laikam. Šajā laikā bērns ir pieskatīts un drošībā, viņš var gan saturīgi pavadīt brīvo laiku, piedaloties dažādās aktivitātēs, gan arī attīstīt komunikācijas un sociālās prasmes un pašaprūpes iemaņas. Dienas aprūpes centrā tiek rīkoti dažādi pasākumi – kopīgi svētki, pastaigas, ekskursijas –, kas veicina iekļaušanos sabiedrībā.

Bērniem ar dažādu veidu specifiskiem runas un valodas attīstības traucējumiem Dienas aprūpes centrā tiek nodrošinātas logopēda vai audiologopēda nodarbības, vecāki var saņemt speciālistu konsultācijas, kā strādāt ar bērnu. Tāpat ir pieejamas fizioterapijas nodarbības gan individuāli, gan grupās jebkuram Jūrmalā deklarētam bērnam, kuram tas ir nepieciešams.

Dienas aprūpes centrs atrodas Kauguros, Skolas ielā 44; tas ir atvērts darba dienās no plkst. 8.30 līdz 17.00. Tālrunis informācijai: 27818126. Jūrmalas pilsētas iedzīvotājiem Dienas aprūpes centra pakalpojumi ir bez maksas.