COVID-19
Pastiprina atsevišķus Covid-19 izplatības ierobežojumus

No 11. jūlija Ministru kabinets pastiprina atsevišķus Covid-19 izplatības ierobežojumus.

AKTUĀLI!

Valdības lēmums par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai:  http://www.mk.gov.lv/lv/aktualitates/epidemiologiskas-drosibas-pasakumi-covid-19-infekcijas-izplatibas-ierobezosanai-speka.Visa aktuālā informācija mājaslapā: covid19.gov.lv. Vienots diennakts tālrunis ar Covid-19 saistīto jautājumu noskaidrošanai – 8345. Drošticamas informācijas iegūšanai izveidots arī virtuālais asistents jeb covidbots, kas pieejams vietnē covidbots.lvAtsāk iedzīvotāju apkalpošanu klātienēPar pabalstu krīzes situācijā sakarā ar Covid-19 izplatībuCovid-19 analīžu nodošanas punkts Dubultos (LV, RU)

Piektdien, 10. jūlijā, operatīvi reaģējot uz Covid-19 infekcijas izplatības pieaugumu, Ministru kabinets ārkārtas sēdē pieņēma lēmumu daļēji atjaunot atsevišķus ierobežojumus, lai pasargātu sabiedrību no straujas infekcijas izplatības. Ar valdības lēmumu tiek stingrāk ierobežota apmeklētāju plūsma sabiedriskās ēdināšanas vietās.

Ministru kabineta lēmums nosaka, ka no 11. jūlija tiek atjaunots iepriekš noteiktais darba laika ierobežojums sabiedriskās ēdināšanas vietām un tās drīkstēs uzsākt darbu ne ātrāk kā plkst. 6.30 un strādāt ne vēlāk kā līdz plkst. 24.00. Lai mazinātu drūzmēšanās iespēju, tiek atjaunots arī nosacījums par cilvēku skaitu pie viena galdiņa – pie viena galdiņa telpās drīkstēs atrasties ne vairāk kā 4 cilvēki, bet ārā – ne vairāk kā 8 cilvēki.

Sabiedriskās ēdināšanas vietās joprojām jānodrošina divu metru attālums starp galdiņiem, kā arī vismaz 3 kvadrātmetri publiski pieejamo iekštelpu platības uz vienu apmeklētāju. Ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem redzamā vietā vismaz pie ieejas jāizvieto informācija par telpās pieļaujamo apmeklētāju skaitu. Šī informācija kalpos arī par atskaites punktu pašvaldības policijai, lai pārliecinātos, vai telpās nav pārsniegts cilvēku skaits.

Tikmēr jau no 11. jūlija kultūras, sporta, izklaides un reliģiskās darbības veikšanas vietas varēs uzsākt darbu par pusstundu agrāk un vērt durvis apmeklētājiem jau no plkst. 6.00. Savukārt nosacījums par darba laika beigām paliek nemainīgs – līdz plkst. 24.00, izņemot brīvdabas kino pasākumus, kuri drīkst notikt līdz plkst. 2.00 naktī.

Spēkā saglabājas iepriekš noteiktie pulcēšanās ierobežojumi. Līdz 31. jūlijam telpās līdz 1000 m2 drīkst pulcēties ne vairāk kā 100 cilvēki, bet lielākās telpās - 500. Savukārt ārā drīkst pulcēties ne vairāk kā 1000 cilvēki.

Iepriekš Ministru kabinets 30. jūnijā pieņēma lēmumu par atsevišķu Covid-19 izplatību ierobežojošu pasākumu daļēju samazināšanu, ņemot vērā, ka ir stiprināta veselības aprūpes sistēma un epidemioloģiskās drošības pasākumu rezultātā Latvijā saslimstība ar Covid-19 ir samērā zema. Infekcijas izplatība tiks monitorēta arī turpmāk un situācijas pasliktināšanās gadījumā ierobežojumi tiks atjaunoti.

No 1.jūlija sabiedriskajā transportā vairs nav obligāti jālieto mutes un deguna aizsegs. Tā lietošanai ir ieteikuma raksturs – it īpaši personām, kurām ir elpceļu slimības pazīmes (iesnas, klepus). Savukārt personām, kuras iebraukušas no ārvalstīm ar augstu saslimstību ar Covid-19, dodoties uz dzīvesvietu pašizolācijā, izmantojot sabiedrisko transportu, mutes un deguna aizsegs būs jālieto.

Tāpat noteikumos precizēts, ka uz sporta pasākumiem ārtelpās netiek attiecināti to norises laika ierobežojumi.

Ņemot vērā, ka nozīmīga daļa Covid-19 inficēšanās gadījumu ir saistīti ar ārvalstu braucieniem, nepieciešams kritiski izvērtēt nepieciešamību izbraukt no Latvijas. Savukārt pēc ierašanās Latvijā no valstīm, kurās 14 dienu kopējais jauno Covid-19 gadījumu skaits ir 16 vai vairāk, stingri jāievēro pašizolācija.

Aicinām iedzīvotājus turpināt ievērot līdzatbildīgu attieksmi pret savu un līdzcilvēku veselību, lai kopīgi sekmētu situācijas uzlabošanos arī turpmāk!