Kultūra un izklaide
Dzintaros atvērta Jūrmalas tauriņu mājā

Jūrmalā, Dzintaros (Turaidas ielā 10/12)  ir atvērta Jūrmalas tauriņu māja – vieta, kur sajust īstu džungļu klimatu, aplūkot skaistus tropu tauriņus no visas pasaules un vienlaicīgi izpētīt eksotiskos džungļu augus ar to iemītniekiem. Ar Jūrmalas iedzīvotāja karti atlaide ieejas biļetēm. 

Viens no pazīstamākajiem tauriņiem ir pūčtauriņš, kas ir Caligo ģints pārstāvis. Caligo nozīmē tumsa, aktivitātes periodi šiem tauriņiem ir krēslas stundās. Dienā tie veic vien nelielus pārlidojums, nolidojot tikai pāris metrus. Šī iemesla dēļ tie ir viegli upuri dažādiem pretiniekiem. Pūčtauriņi ir pazīstami ar savdabīgajiem rotājumiem uz spārniem, kas atgādina pūces acis, savukārt aizvērtu spārnu gali atgādina čūskas galvu. Tauriņi sastopami galvenokārt lietus mežos Centrālamerikā un Dienvidamerikā, to izmērs ir salīdzinoši liels, sākot no 6 līdz pat 20 cm spārnu atvērumā.

Apmeklētāju favorīts ir Zilais morfīds, kas atceļojis no tālās Kostarikas un ir viens no krāšņākajiem tauriņiem Jūrmalas tauriņu mājā. Atlasa gigantiskais tauriņš var lepoties ar spārnu plētumu no 16 cm līdz 32 cm. Tā mūžs ir tikai 10 dienas, jo tauriņš neuzņem jaunu enerģiju ēdot, jo tam nav mutes. Pārējie tauriņi dzīvo līdz pat mēnesim, pārtiekot no augļu sulas un dažādiem ziediem! Indijas lapu tauriņš ir maskēšanās meistars, bet Klippertauriņš spēj attīstīt līdz pat 20-40 km/h ātru lidojumu!

Neierasts un interesants ir Jūrmalas tauriņu mājas būves risinājums – kupola dizains. Jūrmalas tauriņu mājas konstrukcija ir ne tikai vizuāli iespaidīga, bet tai piemīt arī raksturīgas būves iezīmes, ģeodēziskā kupola figūras un pussfēras forma. Tauriņu spārnu vēdas lidojumā te redzamas un jūtamas!

Tauriņu māja atvērta katru dienu 11.00-18.00, brīvdienās līdz 19.00. Plašāka informācija jurmalastaurini.lv