Sabiedrība Vide
Noslēdzas oficiālā peldsezona

Trešdien, 15.septembrī, noslēdzas oficiālā peldsezona. Pludmales inventāra daudzums Jūrmalas pludmalē pakāpeniski tiks samazināts no 1.oktobra.  Jūrmalas pašvaldības policijas Glābšanas dienests turpinās darbu trīs glābšanas stacijās – Bulduros, Majoros un Kauguros.

Aizvadītajā peldsezonā, no 15. maija līdz 15. septembrim, sabiedriskās kārtības un drošības nodrošināšanai Jūrmalas peldvietās septiņās glābšanas stacijās strādāja 33 glābēji. Jūrmalas Pašvaldības policijas Glābšanas dienesta priekšnieks Edijs Pivarūns informē, ka Glābšanas dienestā peldsezonas laikā kopumā reģistrēti 312 notikumi, kuros bija nepieciešama glābēju iesaiste, kas ir mazāk nekā pērn, kad tika reģistrēti 528 notikumi.

"Lai arī oficiālā peldsezona ir beigusies, cilvēki turpina atpūsties Jūrmalas pludmalēs un, neraugoties uz vēso laiku, dodas arī peldēties," stāsta E. Pivarūns. "Glābšanas dienests aicina, pirmkārt, izvēlēties peldvietu glābšanas staciju redzeslokā – pēc peldsezonas beigām darbu turpinās glābšanas stacijas Bulduros, Majoros un Kauguros. Dodoties peldēties, svarīgi ir novērtēt savu veselības stāvokli un bez iesildīšanās vingrinājumiem nekādā gadījumā nedoties aukstā ūdenī; nepeldēties alkohola reibumā. Pamanot situāciju, kad cilvēkam nepieciešama palīdzība, jāizvērtē savas iespējas un iemaņas palīdzēt un jāziņo par notikušo pa tālruni 27800998 vai 112!"

Glābšanas dienesta statistika liecina, ka mazinājies pārgalvīgu atpūtnieku skaits, kas peldējuši aiz bojām un paši saviem spēkiem nav varējuši tikt krastā – šajā sezonā palīdzība sniegta 42 peldētājiem (pērn – 67); palīdzība sniegta 9 atpūtniekiem (pērn – 15), kas ar piepūšamajiem matračiem iepūsti  jūrā. Mazinājis gadījumu skaits, kad bērni peldējušies bez pieaugušo uzraudzības – no 59 gadījumiem pērn uz 13 šogad. Šajā sezonā pludmalē nedaudz retāk nācies meklēt nomaldījušos bērnus – atrasti un pieaugušo uzraudzībā nogādāti 65 bērni. Tāpat glābti laivotāji, sniegta medicīniskā palīdzība, sarežģītākos gadījumos atpūtnieki nodoti Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķu aprūpē.

Veiksmīgi beidzās negadījums 6. augustā, kad Kauguru glābšanas stacijas darbinieki devās palīgā divām personām uz buru jahtu, kas bija apgāzusies jūrā, – divas personas tika izglābtas un nogādātas krastā.

No 1.oktobra pludmalē pamazām tiks samazināts soliņu un atkritumu konteineru skaits, tiks novāktas arī pārģērbšanās kabīnes. Vietās, kur to pieprasīs ziemas peldētāji, pārģērbšanās kabīnes tiks atstātas visu gadu. Atkritumu tvertnes izejās uz jūru būs pieejamas visu gadu.

Jūrmalas pašvaldības pārziņā ir visvairāk oficiālo peldvietu vienas pašvaldības administratīvajā teritorijā – 11 peldvietas jūras krastā un viena Lielupes krastā.